Bir Barınma ve Hafıza Mekanı Olarak Bayram Sokak
İrem Uçar
İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Bayram Sokak’ta trans kadınların yaşadığı 12 No’lu bina, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 4 Mart 2024 tarihinde mühürlendi.
Bayram Sokak 12 Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde, yaşadıkları evlerin mühürlenmesine dair “Mühürleriniz Bizi Yıldıramaz!” adı altında bir basın açıklaması [1]düzenledi. Sokakları polis ablukası altına alınan, devletin nefret politikalarıyla daimi bir mücadele içerisinde olan Bayram Sokak Sakinleri için gün geçmiyor ki herhangi rasyonel karşılığı olmayan bir uygulamaya daha tabi tutulmasınlar… Yaşanan barınma hakkı ihlali çerçevesinde Bayram Sokak 12 Platformu’ndan Veronika ile konuştuk.
-Yaşadığınız ağır insan hakkı ihlallerine dair ne söylemek istersiniz?
– Öncelikle Bayram Sokak’ta neler yaşandığından bahsetmek isterim. Aslında Bayram Sokak on yıllardır var olan, trans kadınların kendilerine mesken edindiği bir yer. Özellikle son 3 yıldır, yılda neredeyse iki kez mühür geliyor bu sokağa. Mühürler genellikle üç aylık oluyor ve bu süreçte orada yaşayan trans kadınlar evsiz kalıyor.
Bizleri evsiz kalmaya iten bu durum gün geçtikçe daha zor bir noktaya evriliyor. Mühür aniden gelebiliyor. Üç gün içerisinde bir ay süreyle boşaltmamız isteniyor bazen yaşadığımız evleri. Valizlerimizi, eşyalarımızı alıp binayı boşaltıyoruz ve bu sürede kalacağımız yer hakkında ne yazık ki çok çaresiz kalıyoruz. Trans kadınlar olarak her yerde yaşayamıyoruz. Her semtte var olamıyoruz. Var olabildiğimiz semtler ise genellikle kentin pahalı semtleri oluyor. Bu yüzden de arafta kalıyoruz aslında barınma konusunda. Bunu belki başta söylemem gerekirdi ama Bayram Sokak’ta var olduğumuz süre içerisinde şiddete maruz bırakılışımız sadece mühürle sınırlı değil. Biz erkek şiddetiyle, polis şiddetiyle, paramiliter grupların şiddetiyle çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle geceleri bekçiler bizi çok zorluyor. Ne yazık ki taciz ediliyoruz, saldırıya uğruyoruz, şişeler atılabiliyor üzerimize. Aslında orada bulunduğumuz süre içerisinde de birçok şey yaşıyoruz ancak sokağımızı terk etmek istemiyoruz.
Mühürlenmeye dair hukuki süreçle İnsan Hakları Derneği (İHD) ilgileniyor. Bu noktada ise Bayram Sokak 12 numarada yaşayan kadınlar olarak bir dayanışma platformu ve koordinasyon grubu kurduk.
-Taleplerinizden bahsedebilir misiniz? Bu süreçte kurumlardan ve STK’lardan beklentileriniz nelerdir?
-Bu sürece dair birtakım taleplerimiz var elbette. Hukuksuz mühürlenme uygulamalarının son bulmasını; sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin, kitle örgütlerinin bizimle dayanışmasını istiyoruz. Özellikle bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz. Koordinasyon grubumuza eklenebilirler bu süreçte. Trans kadınların barınma öncelikli olmak üzere, temel haklardan eşit bir şekilde yararlanmasının önünün açılmasını ve bunu sağlayacak uygulamaların olmasını istiyoruz en temelinde.
Yılda neredeyse iki kez hukuksuz mühürleme uygulamalarına maruz bırakılan, barınma hakkı gasp edilen Bayram Sokak sakinlerinin dayanışmaya ihtiyacı var! Sağlık giderlerini ve birlikte yaşadıkları hayvanların bakım masraflarını karşılamak, temel ihtiyaçlarını sürdürülebilir kılmak adına başlattıkları kampanya süreci ise devam ediyor.
[1] https://kaosgl.org/haber/bayram-sokak-12-platformu-evlerimiz-muhurlense-de-buradayiz