Genç Sanatçı Fonu 2021 Dönemi Sanatçısı
Ayşen Öztekin ile Söyleşi
Genç sanatçı fonuna başvurmaya nasıl karar verdin?
Aslında ‘Balkonda’ isimli belgesel projem yaklaşık 1.5 senedir hazır bir şekilde beklemedeydi. Ön hazırlıkları tamamlamış ve kimlerle görüşeceklerim belirlenmişti. Ancak pandeminin araya girmesi ve yeterli bütçeyi sağlayamam nedeniyle hep erteliyordum. ALİKEV’in Genç Sanatçı Fonu’nu bir arkadaşım aracılığıyla öğrendim ve temamın çok uygun olduğunu düşünüp hemen başvurdum.
“Kent ve Sanat” atölyesinden sonra neler hissediyorsun? Atölyeden sana ne kaldı?
Atölye benim için oldukça besleyici geçti. Senaryo yazarken aslında çevresinde dönüp dolaştığım temaların terminolojisine çok da hakim olmadığımı fark ettim. Örnek vermek gerekirse ‘Mekanda Adalet’ dendiğinde birbirinden bağımsız iki sözcük kafamda canlanırken şimdi ikisi arasındaki bağlantıyı kolaylıkla kurabiliyor ve farklı bağlamlarda tekrar analiz edebiliyorum. Ayrıca katılan sanatçıların ve gösterilen eserlerin metinlerarasılık yoluyla yeni ufuklar açtığını söylemem mümkün.
Genç Sanatçı Fonu denince aklına gelen üç şey desek?
Kent-Atölye-Adalet
Genç Sanatçı Fonu’nun, genç sanatçılar için önemi sence nedir?
Genellikle sanatçılar tamamlanmış eserleri üzerinden bir kaynak elde edebiliyor. Bu da hiç destek olmadan herhangi bir sanatçının, eserinin üretimine başlamasını sürekli ertelemesine sebep oluyor. Dolayısıyla hayata geçmeyi bekleyen ancak destek bulamayan birçok önemli sanat eseri taslağı bulunuyor. Genç Sanatçı Fonu gibi ‘bağımsız’ fonlamalarla, sanatçılar özgürce eserlerini hayata geçirme şansı elde ediyorlar. Sanatçıların, kendilerine ve eserlerine sansür uygulamadan üretim yapabilmeleri çok önemli.
Genç sanatçıları desteklemek sence neden önemli?
Genç sanatçıların kendi sektörlerinde yer edinmesine ve bilinirliğini arttırmasına ihtiyaçları var. Bunu da ancak ortaya çıkardığı eserlerle yapabiliyorlar.Zaten üretimin zor olduğu koşullarda herhangi bir destek bulamadıkları için fikirlerini rafa kaldırıyorlar. Dolayısıyla üretime geçmemiş bir sürü yeni fikir hiç duyulmadan ve görülmeden yok olmuş oluyor. Gençlere sağlanan destek onların seslerini duyurmaları, eserleri aracılığıyla fikirlerini aktarmaları için verilen önemli bir şans.
Eklemek istediğin başka bir şey var mı?
Maddi fonlamanın yanı sıra, gerçekleştirilen atölyeler çok önemli. Genç sanatçıların farklı alanlardan birbirlerini tanımasına, belki birbirleri için yeni fikirler doğurmasına zemin sağlıyor. Projenin gelişimi, süreçleri ve sanatçıyı yeni fikirlerle besleyecek atölyeler yapılması eseri ve sanatçıyı bulunduğundan çok daha farklı noktaya taşıyabiliyor. Bu yüzden sürecin birlikte geçirilmesi ve sürekli iletişim halinde kalarak kolektif bir bilinçle üretimin yapılması beni çok heyecanlandırıyor.