Düş Elçileri, Kodlama Atölyesinde Buluştu!
Düş Elçisi gençler, Temel Kodlama Atölyesi’nde bir araya geldi.
1-2 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen atölyeye katılan 9 Düş Elçisi gençle 2 gün boyunca temel seviyede algoritma kurma, ekip olarak oyun oluşturma ve kod yazımı konuları ele alındı.
Gönüllü eğitmenimiz Veli Bacık tarafından verilen atölyede gençler; “Algoritmaya ilk adım, Arayüzle tanışıyor ve ilk oyunumuzu yapıyoruz, Çalışmamızı genişletiyor ve biçimlendiriyoruz, Skorlarla çalışma ve rekabet katma zamanı, Yaratılabilir nesneler ile çalışma”başlıkları altında kazandıkları teorik bilgileri pratiğe döktüler.
Atölyeler süresince, algoritma kavramı ve bu kavramın üzerinde durularak bilgisayar ile insanlar arasındaki iletişimi sağlayan ortak diller yani programlama dillerinden bahsedildi.
Algoritma oluşturma ve algoritmayı bilgisayara anlatma yani programlama becerilerini artırmak için takım etkinlikleri yapıldı. Söz konusu aktiviteler ile gençlerin algoritma oluşturmak için işlem adımlarını yazabilme ve belirlenen ortak bir dil ile komut verebilme becerilerini geliştirmesi amaçlandı.
Oyun geliştirme aktiviteleri ile gençlerin problem çözme, değerlendirme ve iletişim gibi yaratıcı becerilerini geliştirebilmesi için fırsat yaratıldı.
Atölyeye katılan gençler; atölyede yeni bir programla tanıştıklarını, bu programla farklı alanlarda çalışmalar yapabileceklerini heyecanla dile getirdi. Günümüzde teknolojik gelişmelerin akabinde bilgisayar oyunları ile çokça vakit geçiren gençler; oyunun sadece ekranda amaçsızca gezinmekten ibaret olmadığını, her oyunun kompleks bir yapısının olduğunu ve belli kazanma ve kaybetme kurallarının bir amacı olduğunu, oyunda farklı karakterlerin ve nesnelerin birbirleri ile sürekli bir etkileşimde olduklarını ve nesnelerin etkileşimlerinin nasıl programlanacağını öğrenmiş oldular.
Hep birlikte hikayesini ve aşamalarını kurguladıkları, algoritmasını geliştirerek kodlamasını yaptıkları bilgisayar oyunu ile teknolojinin derinliklerine inerek yaratıcı yanlarını harekete geçirdiler. Çok sayıda koşul içeren ve karmaşık yapıdaki programları hazırlarken nelerle karşılaşabilecekleri ve nasıl çözüm üreteceklerini öğrendiler.
Temel kodlama atölyesinin bitiminde robotike giriş çalışmaları yapıldı. Böylece gençlerin teknolojiye olan ilgilerinin sadece oyunlar ile sınırlı kalması değil “düşünerek, sorgulayarak, kurgulayarak” bilgisayar ilgilerini gelişen bir alana kanalize etmesi için yeni bir ortam yaratılmış oldu.