Uluslararası İşçi Filmleri 10. Yılında Hatay’da

Uluslararası İşçi Filmleri 10. Yılında Hatay’da

10.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 25-27 Aralık tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor!  Festival bu yıl “İşimiz Gücümüz Yaşamak” teması ile iş cinayetlerinde ve Suruç’da, Diyarbakır’da ve Ankara’da katledilenlere ithafen yapılacak.

25 Aralık Cuma günü, saat 19.30’da Hatay Kültür Merkezi’nde yapılacak Festival galasında “Peki Şimdi Nereye” filmi festival özel gösterimi olarak izleyicileri ile buluşacak. Açılış gecesinde Halkevleri Ahmet Atakan Kütüphanesi öğrencileri korusu da sahne alacak.  

10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 26- 27 Aralık tarihlerinde ise Hatay Tabib Odası, ALİKEV, Hatay Halkevi ve Serinyol Demlik Cafe’ de seyircileri ile buluşacak ve gösterimler her yıl ki gibi ücretsiz olacak.

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival,  bu yıl TTB,  TMMOB – EMO, Halkevleri  ve ALİKEV tarafından düzenleniyor.

Onuncu yıla özel projeler

Festivalimizin onuncu yılı nedeni ile İşçi Filmleri, Öteki “Sinemalar” isimli bir kitap yayınlandı. Yordam Kitap tarafından basılan kitabı Prof. Dr. Funda Başaran yayına hazırladı. İşçi filmleri, festivaller üzerine oldukça önemli yazıların ve çevirilerin bulunduğu kitabın alana katkı sunacağını umuyoruz. Kitabı festival gösterim yerlerinden ve kitapevlerinden temin edebilirsiniz.

Dünyanın birçok ülkesinden zengin bir Film Programı

Festival süresince 22 adet uluslararası, 53 adet de Türkiye’den olmak üzere toplam 75 adet uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.

Ankara İşçi Filmleri Atölyesi tarafından üretilen bizzat işçilerin kendilerinin filmlerini çektiği 5 adet belgesel,  “Soma: Bir Avuç kömür için Ömür Verenlere”, “Vedat Türkali”, “Kobane’den Sabaha Doğru (Berroj)”, “Yırca’da Zeytinlik Direnişi”, sinema emekçilerini anlatan “Motör” ve bir çok belgesel izleyiciyle buluşacak…

İlksen Başarır’dan “Atlı Karınca”, Ömer Levendoğlu’ndan “Mavi Ring” gibi Türkiye’den

“İki Gün Bir Gece”, Costa Gavras’tan “Kapital” uluslararası kurmaca filmler olarak gösterilecek filmlerden bazıları. Polonya Silezya bölgesindeki maden işçilerini anlatan üçlemeden “Tacın İncisi” filmi 2008 yılında İFF’de gösterilmişti. Üçlemenin ikincisi olan “Siyah Toprağın Tadı” filmi de, Türkiye’de ilk defa yine, İFF’de gösterilecek.

1914 yılında ABD’de, Colorado’da, direnen maden işçilerinin katliamını anlatan “Palikari” filmini, yönetmeni Soma kurbanlarının anısına gösterilmesini istedi.

Çin’de akıllı telefon fabrikalarındaki işçilerin koşullarını anlatan “Apple’ın Tutulmayan Sözleri”,  “Cebimde Kan var”, “Utanç İmparatorluğu” isimli belgeseller, Rainbow Collective tarafından üretilen ve Bangladeşli 8 yaşında bir çocuk işçinin yaşam mücadelesini anlatan “Mass a Bhat” ve “Kumaştaki Gözyaşları” gibi işçi belgeselleri “İşimiz Gücümüz Yaşamak” diyenleri anlatıyor.

İçinde yaşadığımız koşullara inat, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bu yıl da herkesi evlerinden çıkıp bir salonda veya sokak gösteriminde başka insanlarla buluşmaya, egemen medyanın evlerimize soktuğu ve bizi her evin kendi yalnızlığında izlemeye davet ettiği, tüm gerçekliklerin imajla yer değiştirdiği kapitalizmin sonsuz gösterisi yerine, sokağa çıkıp, başka insanlarla bir arada olmaya gerçekle yüzleşmeye ve en önemlisi bunu bir şenlik olarak gerçekleştirmeye davet ediyor, İş Cinayetlerini ve katliamları görüyor ve gösteriyor ve diyor ki:

“İşimiz Gücümüz Yaşamak”