Yürüyüşler, Sloganlar ve Direniş: Dünyada 8 Mart 2024
Eylem Özkara
Baskılar, savaşlar, kısıtlamalar dünyanın her yerinde ve elbette direnişle mücadele de öyle… Bu sene de 8 Mart’ta eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı dünya çapında gösteriler, eylemler, yürüyüşler düzenlendi. Afganistan’ dan Meksika’ya, Filipinli kadınlardan Mısırlı kadınlara gösterilerin zeminini hak ve eşitlik söylemleri oluşturdu. Pankartlarda kadın cinayetlerinden eğitim hakkına, kadın yoksulluğundan şiddete, savaş karşıtlığına, Filistin’le dayanışmaya ve kürtaj hakkına kadar kadınlar ve LGBTİ+lar morla, yeşille, kırmızıyla ve gökkuşağıyla alanlardaydı. Gelin bu sene dünya gündemi kadın hareketlerinin pankartlarına nasıl yansımış, sloganlarında neyi konu edinmiş görelim.
Latin Amerika cephesi bildiğimiz gibi
Latin Amerika ülkelerinde sağ veya sol tandanslı, demokratik veya faşist darbe yönetimleri olsa da toplumsal muhalefetin gücü ve etkisi hep belirleyiciliğini koruyor ve bu toplumsal muhalefetin en temel zeminini kadın hareketi oluşturuyor. Hükümetlerin baskı politikalarına ve sömürgeci dayatmaya karşı kadınlar kesişimsel ve antikolonyal bir zeminde buluşuyor. Ve aynı zamanda bu ‘maço’ ülkelerinde kadın cinayetleri ve aile içi şiddet oranları çok yüksek .
Seçim sürecinde olan ve ilk kadın devlet başkanını seçmeye hazırlanan ve neredeyse her gün 10 kadının katledildiği Meksika’da, kadınlar katledilen kız kardeşlerini anarak 180 bin kişiyle yürüyüşlerini ve eylemlerini gerçekleştirdi. Polisin Ulusal Saray’ın önüne kurduğu barikatların son hali görsellerde.
“¡Ni una más, ni una más! / ¡Ni una asesinada más!”
(“Not one more. Not one more assassination!”)
(Ne bir kişi, ne bir katliam daha)
Fotolar: Aljazeera (ilk dört foto)
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Photo4: The Guardian ( Ulusal Saray’ın önünde katledilen kadınlar için yapılan anmadan)
Foto 4
Arjantin’de ise kadınlar kürtaj hakkının bir sembolü olan yeşil bandanalarla yürüdüler
Foto 5: (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Kadınlar Peru’da adalet sistemindeki yozlaşmışlık ve kadınların görünmezliğini protesto etmek için beyaz eşarplarla gösteri yaptı (Foto 6: AP)
Foto 6
Brezilya’da , Uruguay’da, Peru’da, Bolivya’da, Paraguay ve Şili’de de kadınlar sokaktaydı.
Afrika: Cinsiyet “apartheid”a karşı antikolonyal ve kesişimsel bir cephe*
(Foto 7: Vatican News )
Foto 7
Güney Afrika ülkelerinde kadınların mücadele zeminini antikolonyal ve kesişimsel bir perspektif oluşturuyor. Kadınlar Afrika kıtasında derin bir yoksulluk, eğitime erişim hakkı ihlali, kadın sünneti, kadın cinayetleri ve kadınların kaçırılması gibi şiddet türlerine ve katliama maruz kalıyorlar.
Bu sene 14 Şubat Nairobi’de dark valentine ( kara sevgililer günü) katledilen kadınlara adanarak geçirildi.
Foto 8: New York Times
Foto 9: New York Times
Foto 10: Daily Africa News
Orta doğu da ise gündemin ana belirleyicisi İsrail’in Filistin’de yaptığı katliam ve Gazzeli kadınlardı. Kadınlar hep bir ağızdan ateşkes ve dayanışma çağrısı yaptı.
Mısır’da kadınlar günü gazze ile dayanışma ve Kahire’de polisin kadınlara yönelik engellemeleri ve kuşatmasıyla geçti.
Foto 11: Middle East Eye
Lübnan’da da yürüyüşler Filistin bayrakları, Gazze ve savaş karşıtı sloganlar ve dayanışma çağrısı ile geçti.
Foto 12: Reuters
Foto 13: AP Photo / Hussein Malla
Gazze’de ise kadınlar günü kutlanmadı ve Reuters’ın haberine göre Gazze’de 60.000 kadın savaş koşullarında susuzluk, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerine erişememe gibi temel ihtiyaçlardan yoksun.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta da kadınlar alanlarda toplandı ve sloganlarını haykırdı.
Foto 14: Ahmed Jalil / EPA
Afganistan’ da da bir grup kadın Taliban’ın baskılarına rağmen eğitim ve özgürce çalışma hakları için sokaklara çıktılar.
Foto 15: Reuters
Pakistan’da da Demokratik Kadın Cephesi’nin çağrısı ile kadınlar 8 Mart’ı sokaklarda kutladı ve yürüyüşe polisler müdahalede bulundu.
Foto 16-17: Photograph: Anjum Naveed / AP
Photo 18: AP
Foto 19: NADEEM KHAWAR
(Islamabad, Pakistan)
Filipinler’de de kadınlar polis saldırıları ile 8 Mart’ta yürüyüşlerini gerçekleştirdi.
Foto 20: Ted Aljibe / AFP
Foto 21: AFP
Photo 22: Reuters
Kore’de gündem yine Filistin ile dayanışmaydı.
Foto 23: Jung Yeon-je / AFP
Tokyo’dan Malta’ya LGBTİ+lar 8 Mart’ın öznesi olarak alanlardaydı.
Foto 24: REUTERS / Issei Kato (Tokyo, Japonya)
Foto 25: REUTERS / Darrin Zammit Lupi (Valletta, Malta )
Banglades kadın yoksulluğunun en derin yaşandığı ülkelerden biri ve 8 Mart’ın gündemi de bunun üzerineydi.
Foto 26: Dailymaverick
Hindistan’da kadınlar içilebilir su talebi için su mataraları gösteriler düzenledi.
Foto 27:
Tayland’ın başkenti Bangkok’ta ise kadınlar hükümetin 8 günlük doğum izni yasasını hamile kıyafetleri giyerek protesto etti.
Foto 28: Lauren DeCicca / Getty Images
Foto 29: Lauren DeCicca / Getty Images
Ukrayna, Kiev’ de ise feminist ve LGBTQ+ aktivistler cinsiyetçiliğe, ataerkiye ve kadın haklarının ihlaline karşı savaş koşullarına rağmen protesto düzenledi.
Photo 30: Sergey Dolzhenko / EPA
Foto 31: AP Photo / Efrem Lukatsky,
Kürt kadınlarından dünyaya: Jın, Jiyan, Azadi
İngiltere’de 8 Mart’ta ise kadınlar The Handmaid’s Tale kostümleri giyerek Kürt kadınlarının özgürlük sloganı olan ‘’jın, jiyan, azadi’’ ‘Kadın, Yaşam, özgürlük’ anlamına gelen ‘Woman, Life, Freedom’ pankartları taşıdı.
Foto 32: REUTERS / Hollie Adams
Foto 33: REUTERS / Hollie Adams
İspanya’daki 8 Mart gösterilerinde aktivistler yüzlerini beyaz maskelerle kapatarak ve mum taşıyarak gerçekleştirdi.
Foto 34: REUTERS / Juan Medina
Mon corps, mes choix, mes droits: Benim bedenim, benim kararım, benim hakkım
Fransa’da ise gündem kürtaj hakkının yasal olmasına odaklıydı. 30 Ocak’ta Ulusal Mecliste kabul edilen ve “bir kadının kürtaj yaptırma hakkını geri alınamaz” bir hak olduğunu öngören yasa tasarısı 28 Şubat’ta da Senato’da kabul edildi ve 2024 8 Mart’ının gündemi haline geldi.
Foto 35: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Ancak Fransa’da 8 Mart’ın gündemini belirleyen bir konu daha vardı: İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve Gazze ile dayanışma. Liberation’un haberine göre, Paris’te ki yürüyüşte Filistin yanlıları ve İsrail yanlıları arasında tansiyon yükseldi ve polis müdahalesi ile dağıtıldı.
Foto 36: Cha Gonzalez / Liberation
Umutsuzluğa Kapılırsan Bu Kalabalığı Hatırla
İstanbul’da 22’ncisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü bu sene de yasaklarla ve ablukalarla başladı. Taksim metrosu durakları ve Taksim’e çıkan sokaklar kapatıldı. Ancak kadınlar bu yoğun engellemelere rağmen Sıra Selviler Caddesi’nde bir araya geldi ve feminist gece yürüyüşü başladı. İstanbul’daki yürüyüşte de Filistin halkı ile dayanışma çağrısı yapıldı.
Foto 37
Foto 38
*Apartheid Afrika’da ırksal ayrımcılığı belirten ve beyazların siyahlara üstünlüğünü savunan bir sistemdir. Cinsiyet Apartheid’ı ise bu kavramdan türeyen ve cinsiyetleri nedeniyle bireylere uygulanan cinsel ayrımcılıktır.